-
LEN ZIARNO (SIEMIĘ LNIANE) - KUFEREK SMAKU
Wysyłka w ciągu | 3 dni |
Cena przesyłki | 15 |
Dostępność | Średnia dostępność 38 szt. |
Waga | 0.55 kg |
Kod kreskowy | 5908298540244 |
EAN |
Zamówienie telefoniczne: 601498660
Zostaw telefon |
Len ziarno (siemię lniane)
Len to płaskie nasiona o wielości 2-3 mm. Po zalaniu wodą zwiększają swoją objętość, otaczając się dużą ilością śluzu. Len ma dużą zawartość błonnika pokarmowego i białka.
Siemię lniane można wykorzystać jako dodatek do musli, jogurtu, sosów, sałatek, zup, wypieków (np. chleba czy owsianych ciasteczek), a nawet do kanapki. Najczęściej ziarna lnu spożywa się po namoczeniu ziaren - 2 łyżeczki lnu zalać połową szklanki wody, gotować przez 15 minut. Spożywać 2-3 razy na dobę.
Składniki
Ziarna lnu (siemię lniane)
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Len ziarno jest naturalnym źródłem:
> Tiaminy (Witaminy B1) - która wspomaga prawidłową pracę serca.
> Fosforu, Wapnia - które wspomagają utrzymanie zdrowych kości i zębów.
> Magnezu - który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz układu nerwowego.
> Żelaza - który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
> Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia.
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
2173 kJ / 519 kcal |
1087 kJ / 260 kcal |
13 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
33,33 g 3,7 g |
16,7 g 1,9 g |
24 % 10 % |
Węglowodany - w tym cukry |
33,33 g 0 g |
16,7 g 0 g |
6 % 0 % |
Błonnik |
25,9 g |
13 g |
- |
Białko |
22,22 g |
11,11 g |
22 % |
Sól** |
0 g |
0 g |
0 % |
Witaminy i składniki mineralne |
W 100 g |
%RWS* w 100 g |
W porcji 50 g |
Tiamina (Wit.B1) |
0,17 mg |
15 % |
0,09 mg |
Wapń |
296 mg |
37 % |
148 mg |
Fosfor |
722 mg |
90 % |
361 mg |
Magnez |
291 mg |
78 % |
146 mg |
Żelazo |
6,67 mg |
48 % |
3,34 mg |
Cynk |
7,8 mg |
78 % |
3,9 mg |
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również:sezam, migdały,produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.