-
FIGI SUSZONE - KUFEREK SMAKU
Wysyłka w ciągu | 3 dni |
Cena przesyłki | 15 |
Dostępność | Duża dostępność 53 szt. |
Waga | 0.55 kg |
Kod kreskowy | 5903678885205 |
EAN |
Zamówienie telefoniczne: 601498660
Zostaw telefon |
Opis
Figowiec pospolity : zwany też figą pospolitą, figą karyjską, drzewem figowym lub figowcem owocowym - gatunek drzewa lub krzewu należący do rodziny morwowatych.
Zastosowanie :
Głównym celem uprawy figowca pospolitego są jego owoce - figi. Nadają się do spożycia zarówno po przetworzeniu, jak i na surowo. Zaliczane są do bakaliów i używane jako dodatek do ciast. W Polsce dostępne są głównie figi suszone i sprasowane, o charakterystycznej bursztynowej barwie. Takie suszone figi są bardzo trwałe - można je przechowywać nawet przez rok. Nadają się na przekąskę , na konfitury, dżemy i konserwy. Można z nich robić kompot. W Europie Południowej wytwarza się z nich wino figowe. Figi suszone i podprażone są wykorzystywane jako namiastka kawy. Ma ona lekko orzechowy smak
Figi suszone są naturalnym źródłem:
- Wapnia - który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów
- Magnezu - który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
- Żelaza - który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
Wartość odżywcza produktu
W 100 g
W porcji 50 g
%RWS* w 50 g
Wartość energetyczna |
1147 kJ / 274 kcal |
574 kJ / 137 kcal |
7 % |
Tłuszcz w tym nasycone |
0,4 g 0 g |
0,2 g 0 g |
< 1 % - |
Węglowodany w tym cukry |
55,3 g 43,4 g |
27,65g 21,7 g |
11 % 24 % |
Błonnik |
6 g |
3 g |
- |
Białko |
4,3 g |
2,15 g |
4 % |
Sól |
0,02 g |
0,01 g |
< 1 % |
Witaminy i składniki mineralne |
W 100 g |
%RWS* w 100g |
W porcji 50 g |
Wapń |
203 mg |
25% |
102 mg |
Magnez |
75 mg |
20% |
38 mg |
Żelazo |
3,6 mg |
26% |
1,8 mg |
Indeks